Mellszívó elsősegély

avagy

Segítség, nem szív a mellszívóm!
Mik a teendők és hogyan vigyázz a készülékedre?

Ha egy mellszívó valami miatt nem képez megfelelő vákuumot, az legtöbbször összerakási hiba következménye: vagyis valahol, valamelyik részén levegő áramlik be a rendszerbe. Nézzük, hol fordulhatnak elő ezek a hibák!

A hibakeresés lépései

1.) A  mell illeszkedése

Az első hibalehetőség, hogy a tölcsér nem illeszkedik megfelelően a melledre. Ehhez az is fontos, hogy fejés közben ne dőlj hátra, hanem enyhén előre: ellenkező esetben a tej visszafolyhat a tölcsérből. Soha ne nyomd rá a melledre túl erősen a tölcsért, mert az erős nyomás elszoríthatja tejvezetékeket.

A legfontosabb, hogy készülék sehol se szívjon be levegőt a tölcsér és a melled között. 
2.) A tölcsér illeszkedése

A tölcsér illeszkedése a szívófejhez a második hely, ahol a szívókészletből távozhat a levegő. Ellenőrizd, hogy a műanyag merevítőkeret akadásig rá van-e dugva a csatlakozó könyökelemre, és hogy a szilikontölcsér is jól bele van-e illesztve a keretbe; különösen azt, hogy a tölcsér és a merevítőkeret nyílásai a tövüknél rendesen egymásba vannak-e dugva.

Fontos, hogy miután a szilikontölcsért beleillesztetted a keretbe, és rádugtad a csatlakozó könyökelemre, tiszta kézzel nyomd be a közepét, hogy biztosan a helyén legyen!
3.) A membráncsésze

Az előzőeknél gyakoribb hiba a szívófej tetejében található membráncsésze sérülése vagy helytelen behelyezése. A membráncsésze sérülése vagy deformálódása esetén nem tud légmentesen zárni. A sérült membráncsészét ki kell cserélni! Ellenőrizd az épségét, és a behelyezését!

Így helyezd be az ép membráncsészét a fészkébe!
4.) A zárókupak

A következő lehetőség, hogy a szívókészlet zárókupakja nincs megfelelően rácsavarva a szívókészletre. Ellenőrizd; ha nem zár, szorítsd rá rendesen! 

Úgy kell feltenni a zárókupakot, hogy a fogait a szívófej menetébe tudd tolni a kupak elfordításával.
Ha jól csavartad el, a zárókupak fogai a szívófej menetébe illeszkednek a képen látható módon.
5.) A szelepfej

A leggyakrabban meghibásodó alkatrész a szelepfej és a hozzá tartozó szelepmembrán. Tekerd le a szívófejet, ujjaddal szorítsd le a szelepmembránt, és próbálj meg szívni a mellszívóval.   

Ha a szelepmembrán leszorításától visszatér a vákuum, akkor a membrán nem zár megfelelően. Ebben az esetben cseréld ki!

A szelepet a karbantartási útmutatónak megfelelően tisztítsd és fertőtlenítsd. (Lásd lentebb.) Ha a szelep nem működik megfelelően, a membránt ki kell cserélni. Alaposan tanulmányozd át a szelep karbantartására vonatkozó utasításokat, mert ettől függ a szelepmembrán elhasználódása!

6.) A szilikoncső

Ellenőrizd a szilikoncső állapotát, nincs-e megtörve, kilukadva és hogy teljesen rá van-e dugva a szívókészletre és a motoregységre is.

A szívófej kimenete a szilikoncsővel.
A motoregység kimenete a szilikoncsővel.
7.) Az adapter

Ellenőrizd a készülék adapterét! Rendesen be van-e dugva a konnektoraljzatba és a motoregységbe, nincs-e megtörve a kábel.

8.) Kérj segítséget!

Ha a fenti megoldások nem hoztak eredményt, valószínűleg a motoregység hibásodott meg. Keresd fel a készülék szakszervizét!

Tisztítás

Mosogatás

 • A tejjel érintkező alkatrészeket minden használat után mosogasd el ivóvíz minőségű vízzel. Szivaccsal mosogass, vagy puha mosogatókefével.

 • A mosogatást minden használat után azonnal végezd el, minden alkatrészt szétszedve.

 • Használj meleg, szappanos vizet a mosogatáshoz. Ha mosogatószert használsz, lehetőleg ökológiai, teljesen lebomló mosogatószer legyen.

 • A szívókészlet alkatrészeit mosogatógép felső rácsán is elmosogathatod, ehhez lehetőleg használj fertőtlenítőprogramot.

 • Az alkatrészeket folyó vízben öblítsd le, és csak akkor pakold el, ha már megszáradtak.

 • Kisbabád védelmében azt javasoljuk, hogy kerüld az erős szintetikus anyagokat tartalmazó mosogatószerek használatát.

 • Azonban az anyatej zsírtartalma miatt fontos a mosogatószeres mosogatás, a forró vizes öblítés nem elegendő!

A készülék helyes működéséhez elengedhetetlen a minden használat utáni mosogatás és a napi egyszeri fertőtlenítés. Kérjük, mindig a karbantartási útmutatónak megfelelően mosogass és fertőtleníts!

Fertőtlenítés

 • A tejjel érintkező alkatrészeket naponta egyszer fertőtleníteni szükséges.
 •  
 • A fertőtlenítést végezheted forralással. Ebben az esetben a fertőtleníteni kívánt alkatrészeket fazékban kell felforralni úgy, hogy még hideg vízbe helyezed, és a vízzel együtt forralod fel őket. Ajánlott az alkatrészeket forralás előtt bekötni egy vászonpelenkába, hogy ne érintkezzenek a forró edény falával. Forrásig melegítsd a vizet és 10 percig hagyd forrni.
 •  
 • A vízkőlerakódás elkerülése érdekében a vízhez adj egy evőkanál citromlét vagy ecetet, vagy egy teáskanál citromsavat.
 •  
 • Fertőtlenítheted az alkatrészeket elektromos gőzfertőtlenítő készülékkel vagy mikrohullámú sütőben használható gőzfertőtlenítő tasakban is (pl. ARDO Easy Clean). Ebben az esetben kövesd a fertőtlenítésre használt eszköz használati utasítását.
 •  
 • A fertőtlenített alkatrészeket egy tiszta textilpelenkán hagyd megszáradni. Csak akkor pakold el őket, ha megszáradtak.
 •  
 • A készüléket tárold letakarva.
 •  
 • A fertőtlenítéshez ne használj DDAC- vagy klórtartalmú hideg fertőtlenítőfolyadékot, mert anyagmaradványokat hagyhat a felületen, ami bekerülhet az anyatejbe!  

A szelep karbantartása

A szelep és a szelepmembrán nagyon sérülékeny, ezért tisztítás, fertőtlenítés közben csak nagyon óvatosan szabad kezelni. A szelepfejet és a membránt elmosás és kifőzés előtt is szét kell szedni, máshogy nem tisztíthatók megfelelően. Óvatosan nyúlj be a patent tövéig, és fordítsd ki a patentot a lyukból. A szelepmembrán könnyen elszakad vagy deformálódik, ha a vékony gumimembránnál fogva húzzák ki a patentot.

Mosogatás előtt mindig távolítsd el a membránt a szelepfejről, a szelepfejet pedig ne tisztítsd kefével, mosószeres vízzel folyasd át, és folyó vizet engedj át rajta. Ellenkező esetben a szelepben lerakódás jöhet létre, ami nem megfelelő vákuumképzéshez vezethet. A szelep minden apró mechanikai sérülése, karcolódása, valamint a vízkőlerakódás is befolyásolja a szíváserősséget. A vízkőlerakódás elkerülése érdekében kifőzéskor vagy gőzfertőtlenítéskor adj a vízhez egy evőkanál citromlevet vagy ecetet. A leggyakoribb meghibásodások a szelep nem megfelelő kezeléséből adódó sérülésére vezethetők vissza, ezért kérjük, pontosan tartsd be a rá vonatkozó utasításokat!